Зелени новини

"Зелената кауза" вече е разпростряла своите ръце и в най-затънтените кътчета на нашата страна. Да, така е - в опит да бъде предотвратено глобалното затопляне и масовите замърсявание, в България вече почти няма град, където да не е въведено разделното събиране. Сега остава да се надяваме и да стискаме палци, това скоро да се случи и в селата.

Sunday, April 8, 2007

Последиците

Глобалното затопляне има сериозни последици днес - резките изменения в климата, например. Това само по себе си води до доста тежки последствия - зачестяване на урагани, рекорден брой случая на торнадо в САЩ, а в Япония – на тайфуни.
Появяват се първите урагани в Южния Атлантик – нещо до сега смятано за невъзможно от учените. Настъпват и рекордно високи температури навсякъде по света. Това води до почти пълното пресъхване на езеро Чад, някога най-голямо в света, до разтапянето на огромни снежни маси в Килиманджаро, Алпите и Андите. Дори хималайските ледове, осигуряващи вода за 40% от световното население, се топят неумолимо. Това би изправило тези 40% пред сериозен недостиг на вода в близките 20 години. Почти напълно са се стопили и глетчерите в Националния парк на глетчерите в САЩ.
Топят се и полярните шапки на земята. Тази огромна водна маса ще се влее в световния окенан и ще повиши драстично нивото му, обричайки градовете в ниските и близки до бреговете части.
Друг сериозен проблем са масовите наводнения, причинявани от изпарението на вода – и от океаните, и от почвата. Този проблем е твърде комплексен, тъй като на едни места настъпва небивала суша, заради масовите изпарения, а влагата се пренася в други области и пада под формата на най-поройните дъждове, видяни някога от човечеството.

No comments: