Зелени новини

"Зелената кауза" вече е разпростряла своите ръце и в най-затънтените кътчета на нашата страна. Да, така е - в опит да бъде предотвратено глобалното затопляне и масовите замърсявание, в България вече почти няма град, където да не е въведено разделното събиране. Сега остава да се надяваме и да стискаме палци, това скоро да се случи и в селата.

Sunday, April 8, 2007

Причината

Слънчевата радиация се излъчва под формата на светлинни вълни,или така наречените инфрачервени лъчи, които затоплят Земята, а останалите биват отразени от земната повърхност. Атмосферата е достатъчно тънка, за да пропусне отразените лъчи, но все пак задържа част от тях.
Проблемът е в това, че атмосферата е твърде тънка и ние лесно можем да
променим състава й. Именно това става, когато заради човешката дейност в атмосферата се отделят така наречените парникови газове (въглероден диоксид, например), които удебеляват атмосферния слой. По този начин се задържат повече инфрачервени лъчи, а това води до постоянното повишаване на температурите на Земята.
Въглероден диоксид и други парникови газове се отделят от фабриките, автомобилите и домакинствата, използващи за отопление дърва и въглища.

No comments: