Зелени новини

"Зелената кауза" вече е разпростряла своите ръце и в най-затънтените кътчета на нашата страна. Да, така е - в опит да бъде предотвратено глобалното затопляне и масовите замърсявание, в България вече почти няма град, където да не е въведено разделното събиране. Сега остава да се надяваме и да стискаме палци, това скоро да се случи и в селата.

Saturday, April 7, 2007

Какво можеш да направиш ти?

Всеки може да помогне за предотвратяването на глобалното затопляне - не само фабриките и огромните индустриални компании. Дори ти можеш да направиш много! Питаш се как?
Е, начините са много...

~ Хибридни автомобили

Вече всички сме чували за тях - автомобилите, които отделят в пъти по-малко въглероден диоксид спрямо събратята си. Този тип леки коли имат комбиниран бензинов и електрически двигател, като дори сами зареждат батерията си по време на движение и, както вече казахме, отделят изключително малко въглероден диоксид.
На пазара в България вече има такива автомобили - Toyota Pirus Honda и Cicvic Hybrid.

~ Пластмасите
Знаеш колко са вредни пластмасите, нали? Те не гният, а само тлеят и замърсяват атмосферата ни с тонове въглероден диоксид. И все пак ти срещаш пластмасите навсякъде в ежедневието си - видове пластмаси се използват в направата на опаковки, детски играчки, чанти, тръби за ВиК, дограми, хладилници, компютри и прочие.
Въпреки всичко ти можеш да помогнеш. Започни например със следното: не взимай найлонови торбички и пликчета в магазините, а сложи закупеното в раницата си. Малцина знаят, че при изгарянето на една найлонова торбичка (нещо, което се случва рано или късно), в атмосферата се отделят вещества, които при реакцията си с въздуха образуват килограми въглероден диоксид.
Друг начин, по който можеш да допринесеш за зеленото бъдеще на планетата ни, е ако потърсиш заместители на някои видове пластмаса, като PVC например. Такива материали са глината, стъклото, памука, бамбука, керамиката. Можеш да използваш и пластмаси, които нямат хлор в химичния си състав.

~ Хартията, мебелите и останалите продукти, направени от дървесина
С теб знаем, че дърветата неслучайно са наречени "белите дробове на Земята", нали? Все пак, те пречиствт планетата ни от толкова много въглероден диоксид. И въпреки всичко ни използваме дървесината навсякъде - дори в хартията, на която пишем.
А какво можеш да направиш, за да помогнеш?
Грижи се за опазването на горите, като изискваш дървен материал и хартия от сертифицирани, устойчиво управлявани гори. Логото FSC е гаранция, че гората не
е била изсечена поголовно, а се управлява разумно, така че да има суровина и за бъдещите поколения. В България вече си имаме гори със сертификата FSC.

~ Рециклиране и разделно събиране

Друг вариант да спестиш въглероден диоксид на атмосферата ни е следния: събирай разделно боклуците, за да може да бъдат рециклирани. А преди да си купиш нещо в магазина, задай си въпроса дали ще може да бъде рециклирано след употреба. И не забравяй, че за разлика от пластмасата, стъклото може да бъде рециклирано.

~ Енергоспестяващи уреди и крушки
Замислял ли си се колко въглероден диоксид се отделя, докато работят домакинските ти уреди? Не, не те караме да си изхвърлиш пералнята или миялната - те пестят вода, а такава може и скоро да няма, ако глобалното затопляне продължава да настъпва с тези темпове. Просто при покупката на електроуред не забравяй да погледнеш колко енергоефективен е. По този начин хем ще пестиш пари от сметките за тока, хем ще знаеш, че си спестил въглероден диоксид на планетата ни.
И използвай простира на терасата, а не сушилнята за дрехи - в случая слънчевите лъчи ще свършат същата работа, която и електроуреда.
Освен това можеш да използваш енергоспестяващи крушки. Вярно е, че са малко по-скъпи, но за сметка на това траят два до три пъти по-дълго от обикновените. И с покупката на една енергоефективна крушка, можеш да бъдеш сигурен, че си се отървал от цели 90 к
илограма въглероден диоксид.

~ Презареждащи се батерии
Знаеш ли, че батериите все още не се рециклират? А че в някои страни (като САЩ, например) изхвърлянето на батериите е забранено със закон. Да, така е. Поради екологични съображения.
Затова не изхвърляй старите батерии, а ги събирай - рано или късно ще стане ясно как да бъдат рециклирани.
До тогава си купи презареждащи се батерии и зарядно - по този начин ще спестиш някое левче, но също така и голямо количество въглероден диоксид.

~ Рециклиране на стара техника

Какво става с някой стар електроуред, който е толкова повреден, че дори и не можеш да го дадеш на някого, нуждаещ се от него?
Или го изхвърляш на боклука, или го оставяш някъде да събира прах. Първият начин не е никак екологичен, а втория е доста безсмислен и дори може да се разтълкува като излишно разточителство.
Затова просто потърси фирма, която рециклира стара техника и си готов - без да освобождаваш излишни количества въглероден диоксид.
Информация за такива фирми може да бъде намерена в някои от големите вериги магазини за техника или в Интернет.

~ Алтернативни горива и източници на енергия
Не можеш да си позволиш хибриден автомобил? Няма проблеми! Друг вариант е да преминеш на алтернативен тип гориво - биодизел, например. Или да инсталираш слънчеви панели на своя покрив. И не забравяй, че винаги има начин! За пример може да бъде дадена актрисата Дарил Хана, която кара автомобил, задвижващ се чрез отпадни мазнини от "МакДоналдс". По този начин освен, че е независима от изчерпаемия петрол, тя почиства планетата ни от отпадъци.

1 comment:

Anonymous said...

Здравствуйте,

Самая стабильная [url=http://popplers.ru/]адалт партнерка[/url] [b]Popplers.ru[/b] предлагает Вам сотрудничество на выгодных условиях. Мы покупаем ваш ру трафик по выгодным ценам. Владельцам сайтов, вебмагазинов и веб мастерам мы предоставляем выгодные условия, отзывчивую поддержку и проффесиональный подход в нелегком бизнесе рунета.
отличная возможность быстро заработать, выгодная рефферальная программа, направьте ваш ру трафик в нужное русло, в русло прибыли которое принесет вам [url=http://popplers.ru/]Адалт партнерка[/url] [b]Popplers.ru[/b] . Вывод средств в WebMoney или PayPal, возможность срочных выплат в любой день недели, персональный подход к каждому адверту.

Покупаем ру трафик по следующим ценам за 1000 уникальных переходов:

DoorWays - 6у.е.
Popunder - 5у.е.
CJ - 5 у.е.
Clickunder - 4 у.е.

Ждем Вас в нашей программе!

ICQ: 498994074